COVID-19 koronavirüs salgınından önce birçok kişi geçmişte ciddi salgınlara maruz kaldı. ve insan bağışıklık sistemi virüslerle savaşarak bu sorunları en az zararla atlatmaya çalıştı. Fakat dünya bu virüs türünü daha önce hiç duymamıştı. Koronavirüsler, insanlarda ve diğer memelilerde, kuşlarda, yarasalarda ve sürüngenlerde hastalığa neden olan virüs türleridir. Birçok virüs insanlarda genellikle hafif solunum yolu sorunları geliştirse de COVID-19 koronavirüsünde gördüğümüz üzere koronavirüs enfeksiyonları ölümcül olabiliyor.
Pandemi döneminde korona virüse karşı ilginin artmasıyla insanlar kendilerini koronavirüsten korumak için ne yapabilecekleri hakkında sorular sormaya başladılar. Elleri yıkamak, maske takmak ve seyahat etmekten kaçınma, güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı yaşama odaklanmanın en büyük önlemler olduğunu uzman doktorlar bizlere sık sık önerdiler.
Güçlü bağışıklık sistemi sayesinde tüm virüs mikroorganizma saldırılarına karşı daha güvende olmak aslında insanların virüslere karşı yapabilecekleri en iyi savunma yöntemlerinden biri. Daha az sayıda grip ve soğuk algınlığı yaşar ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmak, güçlü bağışıklık sistemi ile mümkün. Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz? Bağışıklık sistemine iyi gelen gıdalar nelerdir? gibi aklınıza takılan soruları bu makale ile cevaplayabilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Desteklemenin Basit Adımları
Bağışıklık sistemini destekleme prensipleri oldukça basit. İlk amaç sağlığınızı destekleyen besinleri tüketip doğru besinsel takviyeleri alarak hayati besin maddeleriyle bağışıklık sisteminizi inşa etmektir. Besin maddesi eksikliği bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebilir. Bir sonraki adım ise yeterince uyuma ve düzenli olarak egzersiz yapma gibi sağlıklı yaşam tarzı adımlarını izlemektir. Optimal besin maddesi alarak merkezi kontrol mekanizmanızı etkili bir şekilde kontrol etmeyi öğrenirseniz bağışıklık sisteminiz en üstün performansı sergiler. Bağışıklık sistemini desteklemek sadece grip ve soğuk algınlığına karşı dirençli olmanızı sağlamaz, aynı zamanda kronik hastalıklara karşı korunmanızı da sağlar.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Desteklenir?
- Sağlıklı bir yaşam tarzı bağışıklık sistemi için gereklidir. Sağlıklı beslenmeye, egzersiz yapmaya, toksinlerden kaçınmaya, kilonuzu korumaya ve yeterince uyumaya dikkat edin.
- Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Stresi yönetecek adımlar atın. Nefes egzersizi, görselleştirme veya meditasyon gibi rahatlama yöntemlerini uygulayın.
- Rafine şeker ve doymuş yağdan kaçınırken bol miktarda kaliteli protein ve temel yağ asidi tüketin.
- Yüksek kaliteli multivitamin ve mineral takviyesi alın. C, E ve B Vitaminleri, çinko ve selenyum önemlidir.
- Günde üç kere 500-1.000 mg C Vitamini veya günde bir veya iki kere 1.000 mg lipozomal C Vitamini alın.
- D Vitamini seviyelerinizi arttırın. Günde 2.000-5.000 IU alın.
- Klinik olarak kanıtlanmış bağışıklık sistemini destekleyen ürünleri kullanın.
D Vitamini Bağışıklık Sistemi İçin Önemli
Herkes D Vitaminin sağlıklı kemikler için önemli olduğunu bilse de insan sağlığında daha büyük bir rol oynar. Modern araştırmalar, D vitamininin insan vücudunda 2.000 geni (insan genomunun %10’u) hedeflediğini gösterir. Düşük D vitamini seviyelerinin kalp hastalıkları, inme, tansiyon, otoimmün rahatsızlıklar, diyabet, depresyon gibi en az 17 sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Gribi önleme konusunda şunlar bilinmektedir:
- Kan D vitamini seviyeleri 38 ng/ml düşük olan kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonu riski yüksek olanlara göre iki kat fazladır.
- Günde 1.200 IU D vitamini alan çocukların gribal hastalıklara yakalanma riski yüzde 58 azalmaktadır.
- Kemikleri korumak için günde 2.000 IU D vitamini alan kadınların, günde 200 IU D vitamini alan kadınlara göre grip ve soğuk algınlığına yakalanma riski %30 daha azdır.
- Her iki amerikalıdan birinin 20 ng/ml düşük seviyeye sahip olduğu düşünüldüğünde D vitamini takviyeleri geleneksel grip aşılarına göre daha etkili ve daha az maliyetlidir. Optimal D vitamini seviyelerini korumak için uzmanlar sağlıklı yetişkinlerde günlük 2.000-5.000 IU doz önermektedir. Araştırmalar özellikle de kış aylarında yüksek dozu desteklemektedir.
Lipozomal C Vitamini Alımını Optimize Etmek
Lipozomal C vitamini, vücutta daha iyi emilim ve kullanım için tasarlanmış gelişmiş C vitamini türüdür. Lipozomlar, dış bölümleri fosfolipid adı verilen yağ asidi katmanına sahip küçük yuvarlak hücrelerdir. Lipozomların iç bölümü su ve suda çözünebilir bileşenlerden oluşmuştur. C vitamini gibi suda çözünebilir bileşenler lipozomal yapıyla iç bölümünde korunur.
Lipozomal C vitaminin avantajı emilimin daha iyi olmasıdır. Bağırsak hücrelerinin yüksek C vitamini dozu almasının bir eşik değeri bulunur. Bu nedenle yüksek C vitamini dozu gaz ve/veya ishale neden olabilir. Lipozomal C vitaminin biyolojik olarak emilmesi normal C vitamininden daha fazladır ve vücut iki kat daha fazla emilim yapabilir. Lipozomal C vitamini genellikle damardan C vitamini almaya bir alternatif olarak gösterilir. Grip ve soğuk algınlığına karşı ek koruma sağlamak için günde bir veya iki kere 1.000 mg alınabilir.
Koronavirüs Hakkında Endişeleniyorsanız
2019-nCoV enfeksiyonu tanısı alan ve test sürecinde olan birisiyle temas ettiyseniz belirtileri çıkarıp çıkarmadığınızı takip ederek en az 14 gün izolasyon uygulayın. Aşağıdaki belirtilere ve işaretlere dikkat edin:
- Ateş; Günde iki kere ateşinizi ölçün.
- Öksürük.
- Nefes darlığı veya nefes alma zorluğu
- Ürperme, vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı/kusma ve burun akıntısı.
- Ateş veya bu belirtileri yaşarsanız hemen doktora başvurun.
Koronavirüs’e karşı, sağlıklı beslenme yoluyla savaşanlar için işe yarar bilgiler paylaşmaya devam edeceğiz. Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Ne İçin Kullanılır? adlı makalemizi okuyarak vücudu virüslerden koruma yolunda ilerlemeye devam edebilirsiniz.
Referanslar
Pinheiro I, Robinson L, Verhelst A, Marzorati M, Winkens B, den Abbeele PV, Possemiers S. A yeast fermentate improves gastrointestinal discomfort and constipation by modulation of the gut microbiome: results from a randomized double-blind placebo-controlled pilot trial. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 4;17(1):441.
Schauss AG, Glavits R, Endres J, Jensen GS, Clewell A. Safety evaluation of a proprietary food-grade, dried fermentate preparation of Saccharomyces cerevisiae. Int J Toxicol. 2012 Jan-Feb;31(1):34-45.
Jensen GS, Redman KA, Benson KF, Carter SG, Mitzner MA, Reeves S, Robinson L. Antioxidant bioavailability and rapid immune-modulating effects after consumption of a single acute dose of a high-metabolite yeast immunogen: results of a placebo-controlled double-blinded crossover pilot study. J Med Food. 2011 Sep;14(9):1002-10.
Moyad MA, Robinson LE, Zawada ET, Kittelsrud J, Chen DG, Reeves SG, Weaver S. Immunogenic yeast-based fermentate for cold/flu-like symptoms in nonvaccinated individuals. J Altern Complement Med. 2010 Feb;16(2):213-8.
Moyad MA, Robinson LE, Kittelsrud JM, Reeves SG, Weaver SE, Guzman AI, Bubak ME. Immunogenic yeast-based fermentation product reduces allergic rhinitis-induced nasal congestion: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Ther. 2009 Aug;26(8):795-804.
Moyad MA, Robinson LE, Zawada ET Jr, Kittelsrud JM, Chen DG, Reeves SG, Weaver SE. Effects of a modified yeast supplement on cold/flu symptoms. Urol Nurs. 2008 Feb;28(1):50-5.
Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Soluble and Insoluble Yeast β-Glucan Differentially Affect Upper Respiratory Tract Infection in Marathon Runners: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Med Food. 2019 Ekim 1.
Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Beverage Containing Dispersible Yeast β-Glucan Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise: A Randomized Controlled Trial. J Diet Suppl. 2020;17(2):200-210.
Fuller R, Moore MV, Lewith G, Stuart BL, Ormiston RV, Fisk HL, Noakes PS, Calder PC. Yeast-derived β-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition. 2017 Jul – Aug;39-40:30-35.
Burg AR, Quigley L, Jones AV, O’Connor GM, Boelte K, McVicar DW, Orr SJ. Orally administered β-glucan attenuates the Th2 response in a model of airway hypersensitivity. Springerplus. 2016 Jun 21;5(1):815.
Talbott SM, Talbott JA. Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):295-300.
Talbott SM, Talbott JA, Talbott TL, Dingler E. β-Glucan supplementation, allergy symptoms, and quality of life in self-described ragweed allergy sufferers. Food Sci Nutr. 2013 Jan;1(1):90-101.
Fuller R, Butt H, Noakes PS, Kenyon J, Yam TS, Calder PC. Influence of yeast-derived 1,3/1,6 glucopolysaccharide on circulating cytokines and chemokines with respect to upper respiratory tract infections. Nutrition. 2012 Jun;28(6):665-9.
Talbott S, Talbott J. Effect of BETA 1, 3/1, 6 GLUCAN on Upper Respiratory Tract Infection Symptoms and Mood State in Marathon Athletes. J Sports Sci Med. 2009 Dec 1;8(4):509-15.